авг 2, 2011

Кухня в дневната – варианти и идеи в снимки

Едно от най-популярните съвременни дизайнерски решения е кухня без врата, отворена към дневната зона. Основното предимство на подобно планиране е визуалното разширяване на пространството в зоната, в която семейството прекарва по-голяма част от ежедневието си. Преди да започнете да премахвате врати и да бутате стени, защото това е модерно, най-добре е с помощта на дизайнер  да прецените реалните възможности за преустройство на пространството и да изберете най-подходящата от тях.
Ето няколко класически решения за сливане на кухня с дневна.

Кухнята е малка: има решение

Според статистиката човек прекарва в кухнята поне два часа от деня и това е без да се броят запалените готвачи и домакини. Ето защо е важно обзавеждането да отговаря на нуждите на собственици, а не на критериите за красота и естетика на потенциалните гости.

Има кухни обаче, които са толкова малки, че трудно успяват да обслужат нуждите на три-членно семейство. В стандартните гарсониери например кухните са около 5-6 квадрата и въобще не са в състояние да поберат кухненския корпус, хладилника и масата за хранене, камоли да осигурят пространство за готвене и други любими на семейството ежедневни дейности. В този случай имате два варианта – или да приобщите балкона и да поставите там поне хладилника или да отворите кухнята към дневната зона.
Сериозното преустройство изискващо бутане на стени и корекции в цялостното планиране  винаги консултирайте със специалист строителен инженер, който да съобрази новата планировка с характеристиката на сградата и да ви съдейства да извадите необходимите разрешителни.
И ако е възможно да се разделите поне с една от стените, сами ще установите, че тази липса ще ви даде повече простор в интериора.

Преди да започнете преустройството имайте предвид, че кухнята е мокра зона. Включването на мокрото пространство в жилищната зона винаги е свързано с компромиси.

Предимства и недостатъци при обединяването на кухня с дневна

Предимствата винаги се виждат на пръв поглед:
•    Пространството визуално се увеличава, естествената светлина като че става по-силна, защото два прозореца винаги са повече от един;
•    Подготовката и провеждането на семейни тържества е много по-лесна и удобна, защото пространството обслужва повече хора и домакинята винаги е с гостите;
•    За любителите на вечерите с приятели в домашна обстановка това наистина е идеалният вариант;
•    И още едно предимство – отпада необходимостта от купуване на втори телевизор.

А сега сериозно! Ето ги и недостатъците!

•    Ароматите на пържено и пикантни подпраки винаги ще  ухаят в дневната, ако тя е отворена към кухнята;
•    Шумът от микровълновата фурна, аспиратора и миялната машина ще се чуват от всички, дори от вашите гости;
•    Повече грижа за реда и чисотата. Ако в самостоятелната кухня винаги можете да си позволите две-три чаши и прибори да стоят неизмити в мивката, то в кухнята с дневна и една салфетка, оставена небрежно на масата, се възприема като боклук. Е, тази забележка е само за домакините – маниячки. Ако сте от хората, които не биха се подразнили от вида на мивка, пълна с немити съдове, значи следващите предложения за дизайн ще ви заинтересуват.

Кухня с дневна: дизайн

Когато става дума за приобщаване на кухня към дневна съвсем не значи, че двете помещения трябва да прелеят едно в друго.  Кухнята е добре да бъде отделена от хола, поне визуално. За целта използвайте различни начини за зониране.

Идеи за зониране на кухня от дневна зона

1. Бар-плотът. Един от най-използваните делители на пространството е бар-плотът. Той обикновено фиксира прехода между кухня и всекидневна.

Бар-плотът може да бъде и фиксиран. Често се оказва по-функционално да превърнете остатъка от премахната стена, деляла преди кухня от балкон, в бар-плот. Трябва само да облицовате бетона с камък, дървени панели или ламинат.


2. Подът на нива. Повдигнато ниво на пода също е доста използван вариант на отделяне на кухня от дневна. Ако височината на тавана позволява, подът на кухнята би могъл да се повдигне с 10-15 см. Подиумът може да има не само зонираща функция. В него може да се скрият тръби, меки връзки и други комуникации.

3. Комбиниране на подовите покрития също е начин за разпределяне на пространството между кухня и всекидневна. В кухненската зона подът най-добре облицовайте с керамични плочки, а като подова настилка в дневната използвайте ламинат, паркет или килими. Различното подово покритие ще разграничи кухня от трапезария и от хол.

4. Островът – ето още един вариант за обособяване на работното пространство в отворената всекидневна. Островът обикновено се проектира на границата между кухня и дневна. Възможно е да изпълнява функция и на бар-плот.

5. Голямата трапезарна маса с висящи почти до плота й осветителни тела – тази композиция би могла ефектно да прегради пространството и визуално да раздели кухня от дневна.

6. Бившата стена между кухня и хол може да се свали само частично, да се оформи като портал, като арка или с по-сложна форма. Под този свод може да се постави и бар-плота или трапезарната маса.

7. Зонирането може да осъществите като монтирате леки, полупрозрачни прегради, които само частично ограждат кухнята от дневната. С помощта на подвижните стени кухнята бързо може да се скрие от очите на гостите, ако това се налага.

Ако се нуждаете от индивидуално решение за зониране на кухня и дневна, ако имате идея, но не знаете как да я реализирате, ако се нуждаете от мебели по индивидуален проект, потърсете услугите на GTC design. Нашите проектанти ви очакват!

Още реализации на обзавеждане за кухня и дневна можете да разгледате ТУК.

снимки: www.domfront.ru1 Коментар

Остави коментар