Project Description

Пълната промяна се случва без груба намеса в архитектурната планировка

Модерен двуетажен дом с кокетен двор и великолепна гледка към града представлява днес , която ви представяме. Само до преди година обаче на това място е имало скромна вила, пригодена за живот най-вече през лятото. Бъдещите собственици, семейство с едно дете, харесват терена най-вече заради мястото  – отворено, просторно, над града и същевременно близо до него. Едва след сделката обаче, в течение на ремонта, те все по-ясно осъзнават още ред предимства на къщата бижу.
„Харесахме къщата, защото ни е по мярка. Не е голяма и сега, но при огледа изглеждаше още по-малка. Ние обаче заложихме на други преимущества, които имотът носи със себе си, в това число и големият потенциал за преустройство“ – разказва домакинята.
Къщата е построена през 80-те години от архитект Евлоги Цветков с основна функция на вила за неговото семейство и като такава е използвана до преди една година. Жилищната площ на постройката е включвала само една стая на първия етаж – обща кухня с дневна, която е имала директен изход и към вътрешния двор, а на вторият етаж е имало ателие с висок скосен таван, две спални и санитарен възел.
Новите собственици купуват къщата с цел основно жилище, а това ново предназначение налага и генерално преустройство на вътрешните пространства. Първият етаж днес е два пъти по-голям от преди, след като към него се приобщава и значителна част от бившия зимник на вилата. Превърнат е в просторна дневна, изцяло ориентирана към вътрешния двор на дома. Високото близо 5 метра ателие на втория етаж също придобива нов облик. Сега на негово място има оформена спалня с хол, дрешник, баня и легло на второ ниво на етажа.
Всички тези преустройства се случват без да се налага изменение на фасадата на къщата. И с одобрението на арх. Евлоги Цветков, бивш  собственик на вилата. „Много държахме арх. Цветков да види и хареса промените, защото чувствахме, че той все още много обича тази своя къща“ – споделят новите стопани.
Интериорът и обзавеждането на къщата поверяват изцяло на българската мебелна фирма GTC Design. Изискването, което поставят пред проектантите-дизайнери е, да предложат модерна, но не и стерилна визия, с ясно очертани функционални зони, където всичко да е под ръка.
На представителния първи етаж най-вече с помощта на обзавеждането, се оформят три основни  къта – кухня, трапезария и хол. Разположени са на буква „Г“ като в късата страна се разполага кухнята, перпендикулярно на нея се позиционира трапезарната маса, а в края на дългата страна, където преди е бил складът на вилата,  се оформя хол с дивани и секционен ТВ шкаф. Интериорен център на дневната става камината, съществуваща и преди преустройството,  откритият огън на която сега може да се наблюдава от всички фиксирани места за сядане в помещението.
При обзавеждането на първия етаж са предпочетени светлите до бяло цветове, съчетани със земните полутонове на охра и естествено дърво. Благата ненатрапчива комбинация между светъл дъб и бяло лак се щрихира от корпусните мебели, тонира се от белите подове и тавани и се фокусира в атрактивната ламперия с 3 D ефект, която декорира стената на хола. Ламперията от MDF – плоскости изпълнява и още една  функция – скрива входа към  останалия, макар и значително ограничен  след ремонта, склад.

Вторият етаж е много по-сепариран от първия. Върху втората плоча след вътрешно преустройство се оформят три самостоятелни спални със санитарни възли.
Най-атрактивна от всички е родителската спалня и една от съществените причини за това е артистичният висок близо 5 метра таван, останал от бившето ателие.
Още при първия оглед на къщата собствениците виждат потенциала на това интересно, макар и твърде високо и твърде скосено пространство. Те трескаво започват да събират идеи за вертикална планировка на ателието, така че комфортно да се разпредели на няколко функционални зони, но без да губи от артистичния си чар. По предложение на дизайнерите от GTC Design се стига до днешната ситуация, а именно: помещението се зонира на нива. В най-ниското се настанява новата баня, която спри това печели и бонус – гледка към вътрешния двор. В центъра на същинското ниво се оформя кокетен не голям хол с удобни кресла и ТВ кът. Зоната за релакс се ограничава със стена от декоративни камъни, зад която остава достатъчно място за удобен дрешник. Високият таван на стаята позволява издигането на трето ниво. Оформят го със специален подиум, до който се стига по ефирна дървена стълба без парапети. На третият етаж разбира се е спалнята – най-близко до облаците.
„С тази характерна вертикална планировка спалнята се сдоби с ред предимства, които изобщо не бяхме планирали. И едно от безспорните сред тях, е че вторият етаж стана в известен смисъл самостоятелен, самодостатъчен – нещо като апартамент в къщата. А гледката от високо, да тя ни е специален бонус“ – споделя собственичката.
Текст Антоанета Салфидж, снимки Асен Балабанов
Интериорът е публикуван в сп. „Идеален дом“, бр.3, 2014г.