И тъй като стените не се разтягат, опитайте да увеличите пространството с оптическа измама.

Белите и светли цветове, особенно по-студените, зрително разширяват пространството. Добре е също така да включите много метални и огледални повърхности. Те ще отразяват детайлите в интериора и така илюзорно ще го увеличават.
Не пропускайте да предвидите за малката кухня подходящо осветление.

Освен при работните зони, допълнителен ефект за светлина и простор ще получите, ако осветите огледалните повърхности като стъкления обърнат плот, стъклените витрини от корпуса, или пък насочите декоративното осветление така, че да се пречупва в едрите детайли от интериора.
С подходящо изкуствено осветлиние кухнята наистина ще изглежда двойно по-порсторна, особено вечер, когато в нея се събира цялото семейство.

Откажете се от масивните мебели и едрите детайли, когато кухнята ви е малка.


Дървото безспорно внася топлина и уют в интериора, но в случая е най-добре то да присъства под формата на фурнировани плоскости за вратичките или плота на кухненския корпус.


Най-добре е дървото да се редува със светъл цвят или с огледални и метални повърхности.
Използвайте максимално наличните стени.

Ако те не ви стигат, помислете за варианта да изградите допълнителна стена от кухненския корпус. С нея ще можете да решите доста проблеми – да увеличите броя на шкафовете, да вградите електроуредите на второ ниво – най-добре на нивото на кръста.Колкото и малка да е кухнята, погрижете се в нея да има удобен работен плот. Само така ще се чувствате удобно, когато сте около печката и яденето ви винаги ще е вкусно!