Ремонът в кухнята може да се окаже безкрайна и  доста изнервяща работа, след края на която непрекъснато да съжалявате за пропуснаните възможности.

Има сигурен начин обаче да увенчаете с успех преустройството в кухнята.


Трябва само внимателно да следвате няколко важни правила, определящи основните фази от работния процес.


Планирайте работния триъгълник

Основно правило за удобство в кухнята е оптималното разположение на “работния триъгълник”- хладилник, фурна и котлони.

Разстоянието между две от точките не бива да е по-голямо от 3-4 метра.

Тези три електроуреда не трябва да застават на ходовата линия в кухнята, защото така вечно някой ще се върти около ръцете на домакинята.


От този принцип до голяма степен зависи безопасността в кухнята.
I-, L – или П-образна кухненска композиция

Най-популярните по форма кухненски композиции са  с I-, L – или П-образн разположение на корпусните мебели.

При I- композицията шкафовете, хладилника, мивката и плота са разгърнати по дължината на едната стена. Този вариант е изключително кампактен и често е единствен за малката кухня.

При по-голямо помещение е добре да се избере комфортната L-форма на кухня. При тази планировка “работният триъгълник” е добре да се разположи под прав ъгъл на двете стени.


Ако  пространството е голямо, обърнете внимание на П-образното разположение. Разпределете мебелите и техниката по дължината на трите стени. Така ще получите максимално удобен вариант на обзавеждане с голяма работна площ. Един от вариантите на П-образната кухня е разпределение на мебелите по две от стените и барплот, граничещ с трапезарията.
Зониране на кухнята

Зонирането на кухнята е особено наложително, когато трябва да се разграничат зоната за хранене от  зоната за приготвяне на храната и зоната за миене на съдовете. Зонирането най-лесно се постига с игра на цветовете, различни от повърхностите на плота, пода или основния корпус. В цветовото зониране е добре да се включат всички елементи от интериора – от мебелите до кухненските щори.

Самостоятелна кухня или бокс с трапезария?

Ако кухнята е в съседство с дневната, вероятно няма да е сложно да свържете помещенията и да фиксирате прехода с барплот или ефектна арка. Сливането на двете стаи обаче има смисъл най-вече, когато кухнята е твърде малка и чрез приобщаването към дневната ще можете да спечелите полезна площ.
Ако тръгнете да сливате и без друго голямата кухня с просторната дневна може да се сдобиете с нерационално голямо пространство, което да разруши домашния уют.
Внимание – носеща стена!
Може много да ви се иска да слеете две стаи и точно с това преустройство да намерите място на всички нужни електроуреди, но това не винаги е възможно. Често пъти всъщност е абсолютно забранено – особенно ако стената, която ви пречи, е носеща.
Никога не предприемайте действия по сваляне на стена, ако не сте се консултирали със специалист конструктор!
Това са само базисни насоки, които ще ви помогнат да зададете основните параметри на новата си кухня. Ако имате нужда от мнението на специалист, от изработването на цялостен проект или 3D визуализация, не се колебайте да ни потърсите.

GTC Design винаги ще намери начин, да реализира идеите ви!