Преди да пристъпите към обзавеждане на детската стая наблюдавайте своето дете, от какво се интересува, как прекарва свободното си време, откривате ли в него някакви комплекси. Например, ако то е най-ниско сред приятелите си, това може би го притеснява.


Тогава е препоръчително да направите ниски шкафовете и плотовете в стаята, в която той ще е господар, за да не стимулирате оформящия се комплекс.


Децата също  както и  възрастните, се делят на активни и пасивни. Едни обичат компаниите, други предпочитат да са сами, някои постоянно са в движение, други не.

Ако детето обича да е сред приятели, значи детската стая трябва да включва и зона за гости. Това може да е неголям диван или кът с масички и няколко табуретки към нея. Наблюдавайте детето, когато е с приятели. Ако компанията обича да се забавлява с бурни игри, организирайте в детската кът за игра, който може да наречете и спортен. Оборудвайте го със шведска стена, баскетболен кош или с предпочитаната от децата игра.Ако децата предпочитат настолните игри, би било добре да предвидите удобен плот, който да се прибира към стената, за да не заема място, когато не се използва. Игрите на маса често пъти слизат и на пода, ето защо е важно да застелете стаята с мека настилка, която не събира много прах и лесно се почиства.

Зоната за сън в детската стая е много важна. Тя трябва да предразполага към тишина и спокойствие, да е с умерени тонове и приглушена светлина.


Активните деца с изявени интереси сами ще ви подскажат как да изглежда техния кът за почивка. Ако прояват любопитство към звездите, бихте могли да превърнете тавана в истински планетариум. За любителите на легенди и пиратски истории, поръчайте легло като кораб или просто включете в интериора тематични детайли като далекоглед, корабно въже или кормило.

Ако детето ви се отнася към типа “саможивец”, първо се опитайте да разберете причината за това поведение. Възможно е то да счита, че стаята му не е толкова хубава като на приятелчетата и да се притеснява да я показва  на  гостите или пък да се страхува от възможни ваши ограничения. Добре е да разберете това, преди да вземете решение за интериора в детската стая.
Ако детето вече е показало желание за уединение, то пълното затваряне в детската стая със сигурност ще поощри и доразвие тази черта от характера.Съвсем друг е случаят когато активното и общително дете търси спокойствието на своята детска стая.  Това означава, че то изразходва много емоции в ежедневното си общуване и има нужда от тишина и уютна обстановка за възстановяване на силите.Мнението на детето – това е един от ключовите критерии при обзавеждането на детската стая. Попитайте го директно – само така ще разберете какво харесва и какво го дразни. Изслушайте внимателно неговите разсъждения. Те ще ви помогнат не само при създаването на интериора в детската стая, но и ще укрепят доверието между вас двамата.Споделете съвместната си идея с екипът на GTC design. Нашите дизайнери ще ви предложат оптималното решение за обзавеждане на детската стая, а мебелистите ни ще изработят здрави и функционални мебели с гарантирано качество и дълъг живот.