Близо до белия бар


С монохромност и стерилност до блясък

арх. Дарина Тачева отговаря на един мъжки каприз
Една необичайна идея определя визията на тази мансарда. Собственикът, чужденец, който отскоро работи в България, иска новото му жилище да прилича… на бар. Още при първите си срещи с арх. Дарина Тачева, автор на интерира, стопанинът споделя странното си желание и в допълнение подчертава, че държи прозорците да са открити, без пердета.


Всички мебели в жилището са изпълнени от GTC desing.

Апартаментът е с площ около 45 кв.м, разпределени между дневна, баня и балкон. По предложение на архитектката дневната се прегражда с плътна плъзгаща се врата и така се обособяват две самостоятелни помещения – кухня  и спалня. С условната функция на бар се натоварва кухнята. Тя се оборудва с висок барплот, обкантен с иноксов парапет при пода. На стената зад бара се монтират стъклени етажерки за чашите и бутилките с алкохол.Пред барплота пък се обособява “сепаре” с мека мебел – кожени дивани и огромна табуретка вместо маса.
Пространството зад плъзгащата се врата се обзавежда като спалня – с легло, гардероб и нисък шкаф, с функция на скрин и работно място.


С тотална монохромност и стерилност до блясък архитектката визуализира мъжкия каприз за дом като бар. Интериорът е изцяло потопен в млечно бяло. Всички повърхности са линеарни, изчистени от детайли и сякаш преливат една в друга. Усещането за недокосната белота се подчертава и от присъствието на бляскави покрития – гланц-лак по мебелите, плотовете от матирано стъкло и подът от полиран гранитогрес. Съвсем различен обаче е интериорът вечер. Благодарение на умело подбраните насочени прожектори  пространството се обгръща с топли кръгове от приглушена светлина, които разбиват студената стерилност и насищат атмосферата с уют и мека нега.интериор арх. Дарина Тачева

текст Антоанета Салфидж, снимки Асен Балабанов


[nggallery id=3]


Интериорът е публикван в списание “Идеален дом”, юни 2011г.