При създаване на интериора на дома на определен етап неизбежно възниква въпроса каква да е кухнята и как да я изберем.

Как да си поръчаме кухня? Този въпрос е един от най-сложните, защото в тази част от жилището се приготвя храната и в нея трябва да се разположи конкретно оборудване.  От друга страна обаче това е място, където семейството се събира и прекарва дълго време заедно, приема гости, т. е.  кухнята изпълнява и представителна функция.
Цената на кухнята

Правилният избор на кухнята започва с бюджета. Първо трябва да решите колко пари сте склонни да похарчите за обзавеждане. След което да обиколите магазините за мебели и да видите какво може да си купите за тази сума. Накрая трябва да направите избор на  стил и да решите как искате да изглежда вашето жилище.

Направете скица на жилището

Често пъти в дома, който ще обзавеждате, има стаи, които са различни от правилен паралелепипет. Преди да тръгнете по мебелните магазини и ателиетата за поръчка на мебели задължително измерете стаите и направете груба скица на пространството.  Трябва да разполагате с план, върху който сте отбелязали всички страни на помещенията както и ъглите, особено тези, които не са прави.


Не се притеснявайте, че не сте специалист и че съвсем не можете да чертаете. Тази скица ще ви е нужна само за предварителните разговори с мебелните консултанти. Когато се стигне до реална поръчка, специалистите от студиото за мебели по проект ще посетят жилището и ще заснемат с точност всички размери, които са им необходими за изработка на мебелите.


Изберете материалите

Кухненският корпус най-добре направете от ламинирани плоскости. Магазините за поръчка на мебели работят основно с два вида плоскости MDF и ПДЧ. MDF-ът в най-голяма степен имитира естествената дървесина. Той обаче е по-плътен от нея, влагоустойчив и по-евтин. Разликата между MDF и ПДЧ-плоскостите е в плътността.
ПДЧ-то е с по-едри частици и съответно с по-висока порьозност. Ако трябва един винт да се завие в ПДЧ-то, то може да се разтвори. Тази характеристика обаче не е важна за клиента, защото едва ли ще му се наложи многократно да сглобява мебелите си. Важно е монтажната бригада да е съставена от професионалисти, които еднократно да завинтят винтовете и да монтират качествено сглобките.
Разликата във външния вид между MDF и ПДЧ-плоскостите.

Кухнята от MDF ще изглежда като че направена от скъпа дървесина с естествен дървесен фладер, заоблен кант и мек детайл по вратичките. Тя обаче ще е с около 15% по-скъпа от ПДЧ-то.
С плоскостите от  ПДЧ обаче могат да се постигнат най-разнообразни цветови комбинации. Този материал е и по-практичен, защото е по-непретенциозен и по-лесен за поддръжка от MDF-а.

При избора на материал добре е да се знае, че ПДЧ-то не е компромис. С подходящ подбор на цветове, кантове и механизми с него могат да се изработят модерни, стилни и практични мебели на много добра цена.
В магазина на GTC Design ще получите задълбочена и напълно безплатна консултация при избора на кухня както и пълен пакет от услуги, съпътстващи

изпълнението на кухнята  по поръчка, от проектирането до монтажа.  Ние можем да ви предложим оптимален вариант за всяка цена. Има варианти, при които мебелите да изглеждат по един и същ начин и да са с различна цена. Визуално за непрофесионалист нещата ще са еднакви, но ще са изработени с по-различни механизми и материали. И то без никакъв компромис.  Това е и предимството на мебелите по индивидуален проект – крайната цена може да се съобрази с бюджета.