спалня по поръчка

Първо: вземи размерите на стаята

 

Неправилни габарити на леглото – това е една от най-често срещаните грешки при избор на мебели за спалня. Когато тръгнем по мебелните магазини за избор на спалня, ние често пропускаме факта, че изложбените зали са големи и че  спалните, които изглеждат толкова комфортни и удобни, може и да не могат да влязат в нашата стая или ако успеем да ги набутаме, то едва ли ще има място да се разминаваме с любимия човек.

 

 

 

Един сигурен начин да обзаведем дома си с удобно легло е, като си изберем спалня по поръчка. В този случай спалнята се изработва по индивидуален проект и на практика е възможно да се съобрази до сантиметри с пространството, но и с навиците на обитателите.Спалня по поръчка обаче също си има особености, които помагат за добър резултат от поръчката. Ето най-важните от тях.

 

Спалня с висока тапла и рамка с тапицерияВземете размерите на стаята

Още преди първата среща с дизайнери вземете размерите на спалнята. Не се притеснявайте, ако са неточни. При самата поръчка специалистите задължително ще дойдат в дома ви да заснемат прецизно помещението, което ще обзавеждате. Макар и груби, взетите първоначални размери в голяма степен ще ви помогнат да се ориентирате в оптималните габарити на мебелите по поръчка, ще ви дадат варианти за разположение, ща направят ефективни консултациите с дизайнер още от самото им начало.

 

 

Ако не разполагате с размерите, напротив, рискувате да се вкопчите в идея, която макар и интересна, може да се окаже неприложима във вашата спалня или най-малкото неудобна. Добре е да знаете, че дължината на спалнята трябва да е с 15 см по-дълга от човека, който ще спи в нея.

 

Височината на леглото също е от значение. Тук няма да посочваме конкретни цифри, защото съществуват различни предпочитания, а и стандарти. Модата на минимализма например наложи през последните години ниските легла с височина 40 см и по-надолу. Според специалистите обаче, а и според фън шуй препоръчително е леглото да е на крачета с височина над 40 см , за да се избегне спане в т.нар. прашна зона, а и да може под леглото да се почиства. Същевременно съществуват и много високи легла, представители на т.нар. английски стил, чиято височина стига до 80- 90 см. Възможно е да ви се струват старомодни и дори опасни, факт е обаче, че те имат доста почитатели по света и се възприемат като един от най-ефективните варианти за добър сън.
Съвет: Изберете размерите и височината на леглото с проектантите на мебелите. Те ще ви помогнат да се съобразите с вашия ръст и навици както и с представите ви за комфорт на сън.

 

Проект на цялостно обзавеждане за спалняТабла и ракла за спалнята

Щом си търсите спалня, значи имате нужда от мебел за спане. Само че спалнята може да има и редица други функции. Ако обичате да се излежавате, да четете книга или гледате телевизор в леглото, значи то трябва да е удобно не само за сън. Обсъдете с дизайнерите на мебелите вариантите за табла и нощни шкафчета. Таблата може да е от материала на рамката, но може и да е тапицирана – за по-леко облягане. Нощните шкафчета може да са самостоятелни елементи или пък да са част от корпуса на леглото и дори да се включват в обща секционна композиция с надстройка над леглото.

 

 

 

Ако живеете в малък апартамент, вероятно имате проблем с мястото за складиране на вещи. В този случай е добре да си поръчате ракла под матрака на рамката. Макар и шкафовете под леглото да се отричат от фън шуй, защото пречели на свободното циркулиране на енергията, те наистина може да са много удобни, стига да са подходящо проектирани и изработени. Консултирайте се  с дизайнерите на мебели за вида на раклата и начина й на отваряне – дали ще е с чекмеджета или с механизъм за повдигане на матрака. Според ползватели везните в това сравнение се накланят към механизмите за повдигане на матрак. Чекмеджетата се отварят трудно, особено, когато се препълнят и събират повече прах. Механизмът е по-лесен за обслужване, но пък може да го ползвате само, ако всички са станали от леглото.

 

 

Спални по поръчка с механизъмМатрак, подматрачна рамка

Матракът се заплаща отделно от леглото. Важно е да го изберете така, че да ви осигурява комфортен сън. Специалистите през последните години препоръчват матраците от пенолатекс. Те са достатъчно твърди, но и еластични, така че при сън да обгърнат максимално формата на тялото. Първо поръчайте леглото, а после избирайте матрак, особено ако покупките ще са от различни магазини. Важно е матракът да е поне с няколко сантиметра по-тесен от рамката на леглото и в никакъв случай по-голям, ако искате да се чувствате в безопасност в съня си.

 

 

 
Подматрачната рамка не е за пренебрегване. От гъвкавостта на ламелите зависи твърдостта и еластичността на леглото. Ако пък искате леглото да може да се повдига и да сменя позициите си като шезлонг, трябва да си поръчате специална подматрачна рамка с електромотор.

 

Спалня по поръчкаЦена на спалня по поръчка

 

 

Когато спалнята е по поръчка, цената може да се нагажда. Това е и едно от основните предимства на мебелите по индивидуален проект. Отделните части, от които са направени може да се прекомпозират така, че да се включите в цената, която сте определили, но и без да правите компромис с качеството. В случая със спалня по поръчка можете да играете с няколко елемента – материалите, механизмите, дизайна на леглото.

 

 

 

Ако държите например леглото да е с повдигащ механизъм или с електромотор на матрака, за да намалите цената можете да поръчате модел със семпъл дизайн от ПДЧ. Ако особено държите на визията на леглото, тогава след консултация с дизайнерите и консултантите, ще може да оберете цената от някои невидими детайли като сглобки и по-евтини, но качествени механизми.

Това е и смисълът на спалня по проект – да имате свободата да изберете и съчетавате детайлите без компромиси с качеството и дизайна на мебелите.