Избор на цвят в детската стая

03.10.2019

Според психолозите човешкото мислене е пряко свързано със зрителното възприятие. Колкото повече оттенъци различават очите, толкова по-съвършен е човешкият мозък.

 

През първи две години детето е добре да е заобиколено от меки тонове. Едва след тази възраст детската стая може да се насити с ярки, пъстри и весели цветове.

Бебешката стая трябва да е спокойна, балансирана и уютна. Подходяща е комбинацията от топло гълъбово синьо и пастелно-жълто, която създава усещане за защитеност и уют.

 

Според психолозите едва след четвъртата година детето започва да отдава значение на контрастите и пълноценно да възприема ярките цветове – жълто, червено, синьо. Именно в този период трябва да се използват чистите тонове, доколкото именно те създават слънчева и динамична атмосфера за игра.

 

По-добре не използвайте в детската стая тъмните цветове от светлинния спектър. Колкото една багра е по-близо до черното, толкова по-подтискащо въздейства тя върху психиката на детето. Светлите багри, обратно на това, предизвикват положителни емоции, съответстват на развитието, младостта и силата.
Доказано е, че добро, приповдигнато настроение може да се постигне с нюансите на слонова кост, а нежният гълъбов цвят на стените нормализира кръвното налягане и подобрява общия тонус.

Интересно въздействие се постига с комбинация от две цветни стени. Например съчетанието от светло-жълто и светло синьо, но не монохромно, а с бледи отенъци – съчетанието разбива монотонността и създава приятна живописност за очите.

Стаята на момичето най-често е в розово, а на момчето в синьо. Според специалистите обаче тези цветове съвсем не са задължителни.

Като цяло детската стая трябва да е решена в нежни и чисти тонове – розови, зелено-жълти, светло сини, светло зелени.Пастелните багри създават хармонична среда и внасят жиненост и веселие и в най-мрачната стая.

 

Светлите отенъци на виолетовото са подходящи за ученика, защото дават положителен творчески импулс и стимулират работата на ума.

Ярките тонове трябва да се използват много внимателно, за да не направят атмосферата прекалено раздразнителна. Особено внимателно следва да се работи с оранжевото.

Важно значение за избора на цвят има и темперамента на детето. Например стаята на малкия флегматик или меланхолик може да е декорирана с отделни неголеми червени предмети. Те ще образуват ярки цветни петна и ще стимулират активността на детето.

Нежният син фон е подходящ за стаята на неспокойния холерик или за лесно възбудимия сангвиник с взривяващ темперамент. Твърди се, че багрите на синьото укрепват организма на детето и стимулират неговото развитие.

Стаята на свръхактивното дете не бива да е с оранжеви стени, защото те ще го направят още по-буйно и трудно ще го приспят.

Сигурен начин да откриете най-подходящият цвят за своето дете е като го попитате. Цветовите предпочитания от най-ранна детска възраст  отразяват емоционалните потребности на човек и изразяват уникалната му индивидуалност.

Полезна и  консултация за цветовете на детската стая и в целия интериор ще получите от нашите специалисти, дизайнерите и проектантите на GTC design.

Очакваме ви в нашия шоу-рум.