Психолозите отдавна са доказали, че цветът влияе не само на нашата психика, но и на апетита.

Когато избираме преобладаващите цветове за нашата кухня, е нужно да се съобразяваме с някои вече установени правила от хромотерапията, с които можем да моделираме ведра и енергизираща атмосфера в работната кухненска зона, да направим кухнята по-просторна и светла, да повишим апетита  и дори да създадем благоприятна среда за спазване на диети.

Ето някои класически характеристики на цветовете и начинът им на влияние върху хората, когато са включени в интериора на кухнята.

 

По правило интериорът на кухнята трябва да възбужда апетита.

Най-сигурно ще постигнете този ефект с основното съчетание между чисто бели детайли като съдове, пердета, салфетки, покривки и мебели в цвят или естествена дървесна текстура.

Белият цвят не нетоварва пространството с конкретна стилистична характеристика. Белият до стерилност интериор може да подтисне обидателите, да ги накара да се чувстват като в безтегловност.

Топлото бялото обаче  безпроблемно се съчетава с всички цветове и дървестни тонове, позволявайки им да изразят собствените си качества.

 

Червено в кухнята? Само ако е голяма!

За да “облечете” кухнята си в червено е нужна смелост и дори малко лудост. Може много да обичате червеното, защото ви носи радост, оптимизъм, изпълва ви с енергия, но ако ви се налага ежедневно да се потапяте в него, то може да влезе в ролята на основен дразнител и несъзнателна причина за емоционален дисбаланс.

Ако все пак много държите на червения цвят и искате той да присъства в дома, неговото място е точно в кухнята, особено в работната зона, в която ежедневно се приготвя храна. Червената стена или шкафове естествено ще зареждат зоната с енергия и може да направят труда ви по лек:)).

С червеното обаче не бива да се прекалява, ето защо силният червен акцент стои много по-добре в голямо помещение. Най-добре е огненият тон да се комбинира с неутралното сиво, бяло или дървесен цвят. Просторната кухня с преход към трапезария ще даде шанс на червеното да не изглежда скрито някъде там в ъгъла, но и да не се натрапва, а да сгрява погледа, тогава, когато почувстваме нужда от него.

Искате да отслабнете? Опитайте с кухня в сиво и пепел от рози!

Не можете да се справите с излишните килограми? Пробвайте да намалите количеството на приеманата храна с цветотерапия. Ако кухнята е мястото вкъщи, където основно се храните, създайте интериор, който не възбужда апетита. Идеално за случая е цветовото съчетание между сиво и пепел от рози. Сам по себе си сивият цвят е неутрален и не дразни сетивата, включително и вкусовите рецептори. Напротив той успокоява и приглушава вълнението, в това число действа подтискащо и на апетита. Бледо-розовото пък засилва този ефект като настройва възприятията на съзерцателна миролюбива вълна. Немските психолози отдавна са установили, че комбинацията между тези сами по себе си безизразни тонове много добре въздейства на хора, които непрекъснато се подлагат на диети, защото е в състояние не просто да намали, но дори да убие чувството за глад.

Има и още една важна причина да изберете съчетанието сиво с розово. В момента то е една много модна комбинация!

Цветът на чиниите влияе на вкусовите рецептори

Оказва се, че не е без значение какъв цвят ще са съдовете на трапезата.

Всеки цвят сериозно влияе на вкусовите рецептори и предизвиква предчувствие за конкретен вкус.

Жълтите чинии например предизвикват по-бързо слюнкоотделяне от червените.

Жълтите и червените бонбони създават очакване за кисело, а червените напротив – за сладко.

Влиянието на цветовете върху вкуса е основна причина, поради която посудата в обществените заведения и ресторанти е изцяло в бяло. Колкото и красиви да са съдовете, когато са  бели те успяват да запазят неутралитет и да насочат вниманието към самото ястие.