Как да почистваме мебели от МДФ и ПДЧ!

03.03.2018

Когато избираме мебели може би най-важните характеристики на мебелите са материала, от който са изработени и тяхната цена. Въпросът как да поддръжаме нашите мебели остава на заден план, а именно от това зависи и тяхната дълготрайност. Тук ще обърнем внимание именно на възможностите за почистване и ще Ви дадем някои полезни съвети, така че да съхраните възможно най-дълго облика и красотата на мебелите си!

Мебелите, които са изработени от МДФ и ПДЧ са устойчиви на влага, мухъл, надраскване, към корозия и слънчеви лъчи. Също така не задържа статично електричество. Как да почистваме повърхностите от този вид материал без да нараним повърхностният слой?

  • МДФ повърхности с естествен фурнир – тези повърхности могат да се забършат, да се търкат и обработват с масовите почистващи препарати без да се притеснявате, че ще ги повредите. Избягвайте единствено абразивните продукти съдържащи хлор!
  • МДФ с боя – ако мебелите изработени от МДФ имат покритие с боя е препоръчително да бъдете по-внимателни и да използвате меки почистващи средства!Ако покритието е матирано използвайте мебелна политура на ваксова основа. Ако пък покритието с лак почистете с автомобилна политура и мека кърпа.

Не използвайте прахове, защото с времето ще надраскат боята и ще останат следи, които не могат да бъдат заличени!

Бонус съвет: Не оставяйте мазните петна по мебелите да застояват, защото с времето се отстраняват все по трудно!Почистете веднага с разтвор от топла вода и обикновен сапун!

  • ПДЧ – мебелите изработени от ПДЧ плоскости се почистват най-лесно. Когато плоскостите са ламинирани те имат не малко предимства – стават антистатични, антибактериални и издържат на третиране с всякакви почистващи препарати.

Обръщаме ви внимание, че не трябва да допускате вода да попадне при сглобките на детайлите и цоклите, дори да са запълнени със силикон!

Когато става въпрос за почистване на мебелите в кухнята никога не използвайте препарати, които са противопоказни със съприкосновение с храна.

 

Следвайки тези няколко съвета ще съхраните мебелите си и ще удължите живота им!